18 mar. 2010

UPS din Biblie Nr. 1 - N-am venit sa judec ! Sau da ?

In citatele urmatoare din Biblia ni se arata ca:
a.) Ioan s-a imbatat de cateva ori cand a scris cartea ,
b.) Iisus nu prea stia ce sa faca: sa judece sau nu, doar nu era Superman ,
c.) Biblia a fost editata si tradusa de atatea ori, incat e si normal sa gasesti lucruri care nu sunt consistente,
sau poate
d.) toate cele de mai sus.


Versetele citate din Biblie ( cartea: Ioan ):

(Ioan, 3, 17): Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El.

(Ioan, 9, 39): Apoi Isus a zis: "Eu am venit în lumea aceasta pentru judecată: ca cei ce nu văd, să vadă, şi cei ce văd, să ajungă orbi."

(Ioan, 12, 347): Dacă aude cineva cuvintele Mele şi nu le păzeşte, nu Eu îl judec; căci Eu n-am venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea.



Pentru crestinii adevarati care vor sa citesca mai mult ( surse )
http://www.biblia-online.ro/
Profilul de YouTube a lui ProfMTH (de la el sunt luate ideile pentru seria "UPS din Biblie")

7 comentarii:

  1. Un articol de foarta proasta calitate.
    Nu-i nimic, iti voi scrie un comment de calitate mult mai buna decat articolul!
    Pasajele 1 si 3 sunt evident acelasi enunt.
    Dar ce crezi tu ca semnifica termenul de "judecata" in cel de-al doilea enunt?
    Despre ce judecata o fi vorba? App, Iisus era judecator? Stii... judecator e ala care face judecata la Tribunal etc.
    Iisus se ocupa cu asa ceva?
    Evident ca in enunturile 1 si 3 era vorba de "Judecata de apoi". Dar in enuntul 2... despre ce o fi vorba?
    Hint: in limba romana judecata inseamna si ratiune, rationament, gandire, opinie etc. vezi http://dexonline.ro/definitie/judecata
    Nu am pretentia sa stiu daca in greaca o fi la fel. Dar parca nu iti trebuie mai mult de gradinita sa iti dai seama ca acelasi cuvant poate insemna doua lucruri diferite in contexte diferite.
    Ups, de fapt nu acelasi cuvant, ci un alt cuvant din familia lexicala.
    Dar ce sa-i faci? Ateistul si inteligenta = baba si mitraliera!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adi, vorbesc cu persoane care au probabil mai multa pregatire teologica decat tine. Posturile mele sunt scrise sa fie usor de inteles si sa arate prostioarele din Biblie.

    Da 1 si 3 sunt acelasi enunt si le accepti ca fiind adevarate fiindca asa-ti place, nu ? Eu as putea sa le interpretez si sa spun ca de fapt 1 si 3 sunt false si ca 2 e adevarat, am dreptate ? Ceea ce spui tu e o problema de interpretare, eu vreau sa arat ca o citire a Bibliei care presupune ca tot ce scrie trebuie luat ca fiind adevarat este gresita.

    Multumit de raspuns?

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. "Adi, vorbesc cu persoane care au probabil mai multa pregatire teologica decat tine."
    Si ce daca?
    Si eu vorbesc cu persoane cu pregatire teologica. Eu nu am pregatire teologica:)
    Eu nu am criticat stilul tau, ci argumentele slabe sau inexistente.
    "Da 1 si 3 sunt acelasi enunt si le accepti ca fiind adevarate fiindca asa-ti place, nu?"
    Ce importanta are ce accept eu. Tu trebuie sa demonstrezi ca sunt contradictorii cu 2 indiferent ce cred eu sau ce crezi tu.
    "Ceea ce spui tu e o problema de interpretare" - da, ca ai interpretat tu gresit ceea ce este inacceptabil, de vreme ce enuntul este simplu.
    Sa iti repet: enuntul 2 nu contrazice 1 si 3, pentru ca termenul de judecata este folosit cu alt sens decat in 1 si 3. Si nicidecum pentru ca eu as crede ca 1 si 3 sunt adevarate, iar 2 falsa.
    Imi pare ca tu vrei sa arati ca citirea Bibliei care presupune ca tot ce scrie trebuie luat ca fiind adevarat este gresita...citind ca un analfabet sau oligofren. Totul e gresit pentru ca nu sti tu sa citesti sau nu intelegi ce scrie.

    RăspundețiȘtergere
  4. - despre 1 si 3 vs 2: As putea sa spun cu o anumita siguranta ca din versetele 1 si 3 nu reiese atat de clar pe cat sustii tu ca Iisus a venit pentru Judecata de Apoi si ca din versetul 2 nu reiese atat de clar ca a venit pentru o judecata oarecare. Deci exista loc pentru interpretare (Sper ca poti sa accepti asta). Iar daca tu poti sa interpretezi in felul tau, si anume ca 1 si 3 se refera la Judecata de Apoi si 2 se refera la o judecata oarecare, asa pot si eu sa interpretez ca 1,2 si 3 se refera ori toate la Judecata de Apoi, ori toate la o judecata oarecare, din care reiese ca versetele 1 - 3 si 2 se contrazic.

    Iti repet: e o problema de interpretare, si degeaba spui tu ca 2 nu contrazice 1 si 3 cat timp nu vii cu argumente solide ci cu o simpla: "da, ca ai interpretat tu gresit ceea ce este inacceptabil, de vreme ce enuntul este simplu" cand si eu pot sa spun acelasi lucru despre tine.

    Si inc-o data, in caz ca nu ti-ai dat seama despre ce vorbesc: Nu ai cum sa spui ca e "evident" din "căci Eu n-am venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea." ca e vorba de Judecata de Apoi, asta-i argumentul meu pe care-l astept sa-l ataci cu cea mai mare placere.

    - despre citirea Bibliei: In niciun caz nu am spus ca totul este gresit in Biblie. Sunt o multime de lucruri morale si bune din care ai de invatat, dar (si acest "dar" este foarte important si neacceptat de foarte multi ortodocsi) si o multime impresionanta de idei primitive, inconsistente pe langa pseudo-stiinta biblica. Ceea ce fac eu e sa argumentez impotriva ideii ca Biblia este sfanta folosind exemplele de imoralitate, inconsistenta si stupiditate pura care se gasesc in ea. Atat. Nu spun ca totul este rau, ci doar ca este o carte ca oricare alta, fara nicio influenta dumnezeiasca si cu multe sfaturi care nu sunt deloc bine de urmat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Orice om cinstit isi bazeaza judecata intai pe criteriul convergentei, apoi pe mania contrazicerii.

    RăspundețiȘtergere
  6. @PreotVeritabil:
    inainte de a iesi am facut greseala sa mai citesc un articol din seria "PreotVrednic e ILOGIC"

    1." n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El."

    2.Apoi Isus a zis: "Eu am venit în lumea aceasta pentru judecată: ca cei ce nu văd, să vadă, şi cei ce văd, să ajungă orbi."

    3. Dacă aude cineva cuvintele Mele şi nu le păzeşte, nu Eu îl judec; căci Eu n-am venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea.

    1.Mama ta "NU" TE-A TRIMIS la piata "SA CUMPERI" TIGARI.
    2Tu spui :Mama M-A TRIMIS la piata "SA CUMPAR "CARNE.
    3.Tu spui :Eu NU CUMPAR carne ,ci un aliment pentru intretinerea vietii.

    sigur esti PreotVrednic? pai un Preot Vrednic nu e ILOGIC !

    RăspundețiȘtergere